logo
Jouw leven, jouw afscheid
Bas Noordervliet

"Een uitvaart moet het bewijs zijn dat iemand heeft geleefd en dat hij of zij ertoe deed."

Rituelen: extra inhoud aan een uitvaart

Wilt u een afscheid een wat meer spirituele betekenis geven, zonder dat u daarvoor een afgevaardigde van een bepaalde religie hoeft in te schakelen? Dan kan ritueel begeleiding* uitkomst bieden. Samen met een ritueel begeleider stelt u een afscheid samen waarin het levensverhaal van uw geliefde, familielid of vriend(in) centraal staat. Niet aan de hand van feiten, maar geduid in symboliek. Erik Schrama van Schellingerhout is gediplomeerd ritueel begeleider. In deze hoedanigheid kan hij een diepere inhoudelijke betekenis geven aan de ceremonie.

Dit doet een ritueel begeleider

Waar een uitvaartverzorger zich met name richt op de organisatorische kant van de uitvaart, verzorgt een ritueel begeleider de inhoudelijke kant van de ceremonie. Door verhelderende vragen te stellen, helpt een ritueel begeleider families en/of vrienden bij gesprekken over het bepalen van wat de belangrijkste symbolen waren in iemands leven. Ook kan een ritueel begeleider een bemiddelende rol spelen wanneer er verdeeldheid heerst in families, zodat u als familie toch in staat bent om een mooi afscheid te realiseren. Als u wilt, kan de ritueel begeleider ook tijdens het afscheid mensen toespreken en/of namens u iets voordragen als u dat zelf moeilijk vindt.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van ritueel begeleiding, neem dan contact op met Erik Schrama via telefoonnummer (071) 341 23 15 of stuur een e-mail naar kantoor@schellingerhout.nl

*Ritueel begeleiden = met rituelen mensen begeleiden. Ritueelbegeleider = het begeleiden van rituelen.